2010. jan. 7.

Nagyvárosi nomád anya - a kezdet

Az ismét felfedezett és újításokat is hozó babahordozás újfajta életmódot, ezzel együtt az öltözködés változását is előidézte. A szociológusok által „nagyvárosi nomád”-nak nevezett ifjúsághoz hasonlóan a városi anya is a testén hordozza saját, és gyermeke teljes öltözetét, valamint a szükséges baba-mama kellékeket. A korszerű, modern anya gyermekét magán hordozva új alakot ölt. Ezzel együtt azonban nem kívánja elhagyni nőiessége jellemzőit, melynek része a csinos, önkifejező, ugyanakkor kényelmes és praktikus öltözködés.

Három évvel ezelőtt kenguruban, és hordozókendőbe kötve, elöl horoztam Borát. Direkt ezért vásároltam egy nagyméretű sídzsekit, hogy védjem a kis csomagom. A nyakamban lévő sállal takartam a fejét esőben, vagy ha havazott. Hasonló helyzetben láttam kismamákat, akik a kabáton kívülre kötözve hordozták magukon overálos gyermeküket. Egyik sem tűnt kényelmes megoldásnak.
A feladat adott volt: olyan kabátot kellene készítenem, mely képes magába foglalni a hordozó eszközt is. Egy praktikus megoldás, külön kapucnival a baba és a mama számára. Könnyen fölvehető, biztonságos, és nem utolsósorban elegánsabb viselet, mint a kabát fölé kötözött kendő. Elhatároztam, hogy megkísérlem egy olyan hordozó-öltözék létrehozását, amely megfelelő kényelmet és biztonságot nyújt a babának, ugyanakkor csinos, és komfortos viselet a mama számára. A kollekció praktikumát azzal is fokozni szerettem volna, hogy babahordozás nélkül is „öltöztessen”. Például lekapcsolható alkatrészt alkalmazok a babacipeléshez (zipzáras, vagy tépőzáras, patentoló illesztések), vagy olyan megoldást keresek, mely a bébi nélkül egyfajta plusz eleganciát, esetleg extrémitást kölcsönöz a viseletnek (pl. kámzsa, sálgallér, széles övsál).

Az ötletemmel sikerrel megpályáztam a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjat, aminek a segítségével közel egy év állt a rendelkezésemre, hogy kialakítsam a saját hordozó ruházati kollekciómat.
A kollekció tervezésekor olyan városi, modern anya-típus járt a fejemben, aki gyermekével is aktív életmódot folytat. A kicsi igényeihez és szükségleteihez természetesen alkalmazkodva saját igényeit sem szorítja a háttérbe teljesen. Babahordozás közben felszabadulnak a kezek, a mama mégis testközelben érezheti a szeretett lényt, és könnyen közlekedhet a városban, tevékenyen élheti a hétköznapokat. Bizonyos szempontból megkönnyíti a gyermekkel való közös életet. Ehhez az új, szimbiotikus életformához szeretnék egy olyan kollekciót kialakítani, mellyel a gyermekét hordozó anya megtarthatja nőies, igényes öltözködési szokásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése