2010. jan. 6.

Ha Rudolf trónörökös hordozott baba lett volna... gödöllői kastélytúránk 2.

Nagyon szeretem a barokk építészetet. Gyerekkorom óta izgalommal tölt el az egybenyíló díszes szobák sora, a falakba rejtett folyosók, és titkos átjárók, bújtatott lépcsőházak hangulata. Ezekeből szerencsére igazi ízelítőt kaphattunk a kastély csodálatosan felújított részeiben! Borcsa boldogan rohant teremről teremre, élvezettel nyitogatta a rejtekajtókat (mert azt is lehetett), és felfedezett egy falakba rejtett, bőrhuzattal komfortosított korabeli pottyantós toalettet.

A kastélyt átjárta a díszteremben felállított hatalmas karácsonyfa illata. Itt a túristáknak egy hungarikum számba menő "kiskarácsony-nagykarácsonyt" rögtönöztünk teljes átéléssel. A korhűen berendezett szobák, a súlyos textil kárpitok és a mély tónusú falak melegséget árasztottak. Utólag jöttem rá, hogy nem csupán ezért, hanem a sok, gondosan ápolt növény miatt is volt ennyire hangulatos a kastély.

További pozitív észrevételem, hogy a babával érkezőket baba-mama mellékhelység fogadta, amit keresgélni sem kellett. Igaz, ugyanez a toalett áll rendelkezésére a kerekes székkel érkezőknek is, de talán ők sem érzik sértőnek.

A tárlatokon bolyongva háti Bencém kevésbé értékelte Sisi rekonstruált ruhatárát, a réz ajtókilincsek viszont lázba hozták. Ahol lehetett, boldogan fogdosta őket. Ha Rudolf trónörökös is megtehette volna ezt kisgyermekként, tán nem ért volna olyan drámai véget az élete. (Rettenetes vasszigorral nevelték, az éjszakánkénti pisztolylövéssel eszközölt riasztó ébresztés volt tán még a legkegyesebb módszer.) Szoptatásról szó se lehetett, Zsófia nagyhercegnő felügyelete alatt, dajkák serege pátyolgatta az újszülöttet. Ebből az időszakból, a távolságtartó nevelési elvek hatására indul diadalútjára a babakocsi. A Babycab egyébként lehet, hogy elnyerte volna Erzsébet tetszését, fekete-fehér, ami állítólag az ifjú Felség kedvenc színösszeállítása volt. Az az 50 cm-es derék a fekete szín mögé rejtve még valószerűtlenebbé tette az alakját.

Erzsébet ruhatára királyi méltósággal időtálló, ám a korszak stílusjegyeit finoman érzékeltető diszkrét eleganciát sugall. Annak ellenére vált "divatikonná", hogy erre igénye lett volna. Kerülte a feltűnést, nem kedvelte a hivatalos ceremóniákat. Ugyanakkor tisztába volt előnyös megjelenésével, és erre sok figyelmet is fordított. Pirkadatkor kelt, h toalettje elkészüljön, jellegzetes "vonatfrizuráját"hosszú órákig fésülték, szigorú diétát tartott, és idős koráig edzette testét lovaglással, és a kor szokásaival ellentétes "fitnesz" edzésekkel.

Modern anyukaként a hordozott gyermekemmel kiválóan karban tudom tartani magam. Nincs rá módom, hogy tornaszobát rendeztessek be magamnak a lakosztályomban, ám elegáns háti hordozómmal remekül tudok hajlongani ruhateregetés közben, lovaglás helyett pedig rendszeresen szaladhatok Borcsa után, hogy zoknit húzhassak pucéran tapicskoló lábaira. A diétám is megoldott azáltal, hogy csak ritkán jutok kényelmesen elfogyasztott kiadós étkezéshez. Frizurámat kéthavonta ondoláltatom házi fodrásznőmmel, a napi dizájnt Bence kapszkodó kis ujjai és a kispárna alakítja korszerűvé. Nem panaszkodhatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése